Klauzálos sikerek a HMG versenyein

A Szentesi Horváth Mihály Gimnázium minden év őszén megrendezi hagyományos tanulmányi versenyét az általános iskolás diákok számára. Az ünnepélyes eredményhirdetésre ma délután került sor a gimnázium dísztermében. Ide csak a legjobbak kaptak meghívást. Az angol nyelvi versenyen Agócs Ádám 8.b osztályos tanuló mintegy 70 versenyző közül az előkelő 5. helyezést érte el. Felkészítő tanára: Molnárné Szalai Edit. A magyar nyelv és irodalom versenyen szövegértésből mérték össze tudásukat a diákok. Ezen Vérten Dániel 8.a osztályos tanuló 3. lett. Felkészítő tanára: Fári Andrea. A 7. évfolyamosok ugyanezen vetélkedőjén Kotvics-Varga Mirjam 2., Kiss István 4., Szaszkó Zorka 5. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Keresztesné Farkas Erzsébet. Szívből gratulálunk valamennyi helyezettnek és felkészítő tanáraiknak! Büszkék vagyunk rájuk!!! Jó volt klauzálosnak lenni ma délután!!! (is)

Tekerj a sereggel!

25 fővel vettünk részt az Önkormányzat és a katonaság által szervezett autómentes napi rendezvényen. 13 km-es kerékpártúrát tettünk. A Tiszán az erre az eseményre összeállított ponton hídon mentünk át, majd a közúti hídon vissza kerekeztünk a Tiszai strand feljáróig. Ekkor vette kezdetét a gyorsasági kerékpárverseny. A leggyorsabbak jutalomban részesültek. A Kossuth téren különböző érdekes feladatokban vehettek részt a gyerekek: gumiasztal, repülőgép szimulátor, biatlon lövészet, kajakozás, tájfutás állapotfelmérés és toborzás. Egy közösségformáló vidám délelőttöt tölthettünk együtt. Köszönjük a szervezőknek.

Erzsébet napközi a Klauzálban 2016. július 4-8.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából egy remek hetet töltöttünk együtt 30 kisdiákkal, biztosítva számukra a nyári szünet hasznos eltöltését. Nagy segítséget jelentett ez a szülőknek, hiszen a napközis tábort ingyen vehették igénybe a gyermekek: sem a programokért, sem a napi 4x-i étkezésért nem kellett fizetniük. Az első turnus résztvevői főként a 6.-osok közül kerültek ki, de másodikos, harmadikos, negyedikes, sőt 7. és 8. osztályos táborozónk is volt. S hogy mit csináltunk 5 napon keresztül? A tábor első napján Szurmik Zoltán a Szentesi HMG irodalmi-drámai tagozatának tanára vezetésével önismereti játékokat játszottunk, majd a mozgásé lett a főszerep: focizás, sorversenyek, hulahoppozás, kenuzás mozgatta meg izmainkat. A további napokon megismerkedtünk a hazánkban élő halfajtákkal, verset tanultunk, majd különböző kézműves technikákkal akváriumot készítettünk. A múzeumi foglalkozásokon előadást hallhattunk őseink életmódjáról, a honfoglalásról, a korabeli öltözékeket fel is próbálhattuk, s még egy jurtát is megnéztünk. Egy másik alkalommal Szentes 19.századi mesterségeibe pillantottunk be, s hallgattunk előadást a céhekről. A kézműves foglalkozáson készítettünk nemez tulipánt és nyakláncot. Az Élet-Morzsa Egyesület jóvoltából kutyabemutatót nézhettünk meg, s megismertük az ősi magyar kutyafajtákat is. A sport mindennap része volt életünknek: a focizás, a mozgásos játékok mellett kirándultunk a csongrádi Milton-tanyára, melynek előzményként 45 percet gyalogoltunk a nem éppen hűs töltésen. A látvány viszont feledtette fáradtságunkat, hiszen a pónizás, az állatsimogatás mindenki számára nagy élményt jelentett. A legnépszerűbb programunknak a Kurca-part Kalandpark meglátogatása bizonyult, ahová kerékpárral jutottunk el. A gyerekek bátran és ügyesen teljesítették a pályákat, akár egész nap itt maradtak volna. Az utolsó napon Szarvasra utaztunk autóbusszal, ahol először a Mini Magyarország makettparkot csodáltuk meg, majd hajóra szálltunk, s a Holt-Körösön ringatózva gyönyörködtünk Szarvas nevezetességeiben. Utunkat a Pepi-kert megtekintésével zártuk. A gyerekek egyöntetű véleménye az volt, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtak az 5 nap alatt, s szuper programokon vehettek részt. Szomorúan búcsúztunk egymástól, de megígértük: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”

 

Szilágyiné Bugya Márta, Bálint Ágnes, Keresztesné Farkas Erzsébet

Apróka-hét 2016. június 3.

Péntek volt az Apróka-hét utolsó napja. Ez a nap egy kis bemelegítés után sportjátékokkal folytatódott. A gyerekek 8 állomáson próbálhatták ki ügyességüket. Volt, hogy kígyóbőrbe bújtak, tündérpalotát építettek, mocsárjárásban ügyeskedtek, tündérpálca váltót játszottak, részt vettek manóharcászatban, gyűjtöttek manóeledelt, jártak a labirintusok földjén és megfejthették a tündérrejtvényt. Végül sor került az eredményhirdetésre is.
Az Apróka-hát legszebb rajzait a következő tanulók készítették el:

Az 1. évfolyamon:

György Fruzsina
Urbán Kata
Benkő Szimonetta

A 2. évfolyamon:
Roszik Zsombor
Baráth Kiara
Csikós Amanda

A 3. évfolyamon:
Bódi Vanessza
Murányi Kitti
Szabó Loréna

A 4. évfolyamon:
Varga Ezékiel
Gyarmati Molli
Brezovai Rebeka

Az egész heti részvételért az osztályok különböző elismerést kaptak a “tündérektől”. E szerint

az 1.a a Legvidámabb,
az 1.b a Legjátékosabb,
a 2.a a Legkitartóbb,
a 2.b a Legbátrabb,
a 3.a a Legötletesebb,
a 3.b a Legaktívabb,
a 4.a a Legszorgalmasabb,
a 4.b a Legsokoldalúbb

címet kapta.

Az Apróka-hét az ajándékok átadásával és egy vidám, közös tánccal zárult.

Apróka-hét 2016. június 2.

Június 2-án az Apróka-hét fénypontjaként az egész alsó tagozat elutazott Budapestre. Az egyik cél a Fővárosi Nagycirkusz volt, ahol az Atlantisz gyermekei című előadást néztük meg. Fantasztikus és sokszor hihetetlen volt, amit láttunk. A víz és a fény játéka mindenkit elkápráztatott. A légtornászok, zsonglőrök, illuzionisták és más művészek tehetsége ámulatba ejtett bennünket. Csodálatos élményekkel hagytuk el a nézőteret. Az előadás után már napsütéses időben folytatódott a kirándulás. Az 1. és 2. évfolyam a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba látogatott el, ahol több kiállítást is megtekintettek a gyerekek. A 3. évfolyamosok a Parlamentbe látogattak el és hajókáztak a Dunán, valamint kipróbálták a főváros összes közlekedési eszközét. A 4-esek a Hadtörténeti Múzeumba mentek, majd megnézték a Halászbástyát. Útjukat többféle közlekedési eszköz segítette.

 

Apróka-hét 2016. június 1.

Június 1-jén délelőtt könyvtárlátogatással folytatódott az Apróka-hét programsorozata. Egyes osztályok a Városi Gyermekkönyvtárba látogattak el egy foglalkozásra, mások az iskola könyvtárában kutakodtak, játszottak a manók, tündérek világát felidézve.

Délután minden osztály tündéreledelt készített saját elképzelése szerint. Igazán leleményes, kreatív alkotások születtek, így mindenkit jutalmazott a zsűri valamilyen díj megadásával.

Az értékeléskor a következő eredmények születek:

1.a : “Legtörpösebb” eledel
1.b : “Legmanósabb” eledel
2.a : “Legkreatívabb” eledel
2.b : “Legegészségesebb” eledel
3.a : “Legtündériesebb” eledel
3.b : “Legbőségesebb” eledel
4.a : “Legillatosabb” eledel
4.b : “Leglátványosabb” eledel

Apróka-hét 2016. május 31.

Kedden folytatódott az Apróka-hét újabb érdekes programokkal. Délelőtt az osztályok egy része a Városi Gyermekkönyvtárban,

másik része pedig az iskolai könyvtárban vett részt egy-egy foglalkozáson, ahol érdekes és titokzatos dolgokat lehetett megtudni a

tündérekről, manókról, törpékről, mumusokról. Délután divatbemutatót tartottunk, ahol a tündérek, királylányok, törpék,

manók mutatták be öltözetüket, de nagyon sok egyedi alkalmi viseletet is láthattunk. Amíg várakoztunk a zsűri döntésére, játszani lehetett.

Volt horgászat és “Egy perc és nyersz” játék sokféle érdekes feladattal. A zsűri döntése után “varázscukor – eső” hullott, ahol mindenkinek jutott egy-egy-szem cukorka.

 

Apróka-hét 2016. május 30.

Eben a tanévben ismét megrendeztük az iskolában az Apróka hetet az alsó tagozatos gyerekeknek. Hétfőn reggel 8 órakor

kezdődött az egész hetes programsorozat az osztályok vidám zenés bemutatkozásával, ami a törpék, manók, tündérek

világát idézte. Ezt követően először az 1-2. osztályosok, majd egy óra múlva a 3-4. osztályosok is részt vettek egy hangszerbemutatón.

Zenés, mozgásos, vidám foglalkozás volt. A gyerekek kézbe vehették, kipróbálhatták a különböző ritmushangszereket. Tengeri Attila

doboktató segítségével, aki zenés, interaktív műsorával elkápráztatta a gyerekeket.

 

Tájékoztatás a tanév végéről

Tisztelt Szülők, – Kollégák, kedves Gyerekek!

Az év végével kapcsolatos teendőket, fontosabb időpontokat itt lehet olvasni:

Június 8. szerda, 17:00 tanárbúcsúztatók;
Június 11. szombat, 9:00 ballagás időpontja;
Június 14. kedd, osztályzó értekezlet;
Június 15. szerda, utolsó tanítási nap;
Június 17. péntek, 17:00 tanévzáró időpontja

Az év végéig kívánunk mindenkinek sikeres munkát és kitartást!

Megyei matekverseny 2016

Május 5-én  21. alkalommal rendezte meg iskolánk a 3. osztályosok megyei matematika versenyét. A vendégeket Dévay István igazgató köszöntötte.

34 diák mérte össze tudását a 6 feladatot tartalmazó feladatsor alapján, melyet Labádi Lajosné, Annuska állított össze. Az első 5 helyezett oklevelet és egy szép könyvet kapott a teljesítményéért. Szép megoldások születtek, a legjobb versenyző 44 pontot ért el a 48 pontból. Szentes az előkelő 3. helyet szerezte meg Ludányi Lórántnak köszönhetően. A Koszta József Általános Iskola diákját Vass Renáta készítette fel. Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítőiknek! A részletes végeredmény megtekinthető itt a honlapunkon is.

 

A verseny után meguzsonnáztak a gyerekek és kézműves foglalkozáson vehettek részt, melynek során egy általuk készített könyvjelzőt vihettek haza emlékül.
A versenyről készült eredménytáblázat itt tekinthető meg:

Tájékoztató a nyári napközis táborról
Megújult iskolánk honlapja

Elkészült formailag megújult honlapunk. Bízunk benne, hogy látogatóink könnyen eligazodnak majd az új oldalon és kérdéseikre remélhetőleg gyorsan választ találnak.

A régi tartalmak folyamatosan átvételre kerülnek a régi weblapról. Amennyiben mégsem talál valamit, korlátozott ideig elérhető az előző változat is az alábbi képre kattintva: