Erzsébet napközi a Klauzálban 2016. július 4-8.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából egy remek hetet töltöttünk együtt 30 kisdiákkal, biztosítva számukra a nyári szünet hasznos eltöltését. Nagy segítséget jelentett ez a szülőknek, hiszen a napközis tábort ingyen vehették igénybe a gyermekek: sem a programokért, sem a napi 4x-i étkezésért nem kellett fizetniük. Az első turnus résztvevői főként a 6.-osok közül kerültek ki, de másodikos, harmadikos, negyedikes, sőt 7. és 8. osztályos táborozónk is volt. S hogy mit csináltunk 5 napon keresztül? A tábor első napján Szurmik Zoltán a Szentesi HMG irodalmi-drámai tagozatának tanára vezetésével önismereti játékokat játszottunk, majd a mozgásé lett a főszerep: focizás, sorversenyek, hulahoppozás, kenuzás mozgatta meg izmainkat. A további napokon megismerkedtünk a hazánkban élő halfajtákkal, verset tanultunk, majd különböző kézműves technikákkal akváriumot készítettünk. A múzeumi foglalkozásokon előadást hallhattunk őseink életmódjáról, a honfoglalásról, a korabeli öltözékeket fel is próbálhattuk, s még egy jurtát is megnéztünk. Egy másik alkalommal Szentes 19.századi mesterségeibe pillantottunk be, s hallgattunk előadást a céhekről. A kézműves foglalkozáson készítettünk nemez tulipánt és nyakláncot. Az Élet-Morzsa Egyesület jóvoltából kutyabemutatót nézhettünk meg, s megismertük az ősi magyar kutyafajtákat is. A sport mindennap része volt életünknek: a focizás, a mozgásos játékok mellett kirándultunk a csongrádi Milton-tanyára, melynek előzményként 45 percet gyalogoltunk a nem éppen hűs töltésen. A látvány viszont feledtette fáradtságunkat, hiszen a pónizás, az állatsimogatás mindenki számára nagy élményt jelentett. A legnépszerűbb programunknak a Kurca-part Kalandpark meglátogatása bizonyult, ahová kerékpárral jutottunk el. A gyerekek bátran és ügyesen teljesítették a pályákat, akár egész nap itt maradtak volna. Az utolsó napon Szarvasra utaztunk autóbusszal, ahol először a Mini Magyarország makettparkot csodáltuk meg, majd hajóra szálltunk, s a Holt-Körösön ringatózva gyönyörködtünk Szarvas nevezetességeiben. Utunkat a Pepi-kert megtekintésével zártuk. A gyerekek egyöntetű véleménye az volt, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtak az 5 nap alatt, s szuper programokon vehettek részt. Szomorúan búcsúztunk egymástól, de megígértük: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”

 

Szilágyiné Bugya Márta, Bálint Ágnes, Keresztesné Farkas Erzsébet

Apróka-hét 2016. június 3.

Péntek volt az Apróka-hét utolsó napja. Ez a nap egy kis bemelegítés után sportjátékokkal folytatódott. A gyerekek 8 állomáson próbálhatták ki ügyességüket. Volt, hogy kígyóbőrbe bújtak, tündérpalotát építettek, mocsárjárásban ügyeskedtek, tündérpálca váltót játszottak, részt vettek manóharcászatban, gyűjtöttek manóeledelt, jártak a labirintusok földjén és megfejthették a tündérrejtvényt. Végül sor került az eredményhirdetésre is.
Az Apróka-hát legszebb rajzait a következő tanulók készítették el:

Az 1. évfolyamon:

György Fruzsina
Urbán Kata
Benkő Szimonetta

A 2. évfolyamon:
Roszik Zsombor
Baráth Kiara
Csikós Amanda

A 3. évfolyamon:
Bódi Vanessza
Murányi Kitti
Szabó Loréna

A 4. évfolyamon:
Varga Ezékiel
Gyarmati Molli
Brezovai Rebeka

Az egész heti részvételért az osztályok különböző elismerést kaptak a “tündérektől”. E szerint

az 1.a a Legvidámabb,
az 1.b a Legjátékosabb,
a 2.a a Legkitartóbb,
a 2.b a Legbátrabb,
a 3.a a Legötletesebb,
a 3.b a Legaktívabb,
a 4.a a Legszorgalmasabb,
a 4.b a Legsokoldalúbb

címet kapta.

Az Apróka-hét az ajándékok átadásával és egy vidám, közös tánccal zárult.

Apróka-hét 2016. június 2.

Június 2-án az Apróka-hét fénypontjaként az egész alsó tagozat elutazott Budapestre. Az egyik cél a Fővárosi Nagycirkusz volt, ahol az Atlantisz gyermekei című előadást néztük meg. Fantasztikus és sokszor hihetetlen volt, amit láttunk. A víz és a fény játéka mindenkit elkápráztatott. A légtornászok, zsonglőrök, illuzionisták és más művészek tehetsége ámulatba ejtett bennünket. Csodálatos élményekkel hagytuk el a nézőteret. Az előadás után már napsütéses időben folytatódott a kirándulás. Az 1. és 2. évfolyam a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba látogatott el, ahol több kiállítást is megtekintettek a gyerekek. A 3. évfolyamosok a Parlamentbe látogattak el és hajókáztak a Dunán, valamint kipróbálták a főváros összes közlekedési eszközét. A 4-esek a Hadtörténeti Múzeumba mentek, majd megnézték a Halászbástyát. Útjukat többféle közlekedési eszköz segítette.

 

Apróka-hét 2016. június 1.

Június 1-jén délelőtt könyvtárlátogatással folytatódott az Apróka-hét programsorozata. Egyes osztályok a Városi Gyermekkönyvtárba látogattak el egy foglalkozásra, mások az iskola könyvtárában kutakodtak, játszottak a manók, tündérek világát felidézve.

Délután minden osztály tündéreledelt készített saját elképzelése szerint. Igazán leleményes, kreatív alkotások születtek, így mindenkit jutalmazott a zsűri valamilyen díj megadásával.

Az értékeléskor a következő eredmények születek:

1.a : “Legtörpösebb” eledel
1.b : “Legmanósabb” eledel
2.a : “Legkreatívabb” eledel
2.b : “Legegészségesebb” eledel
3.a : “Legtündériesebb” eledel
3.b : “Legbőségesebb” eledel
4.a : “Legillatosabb” eledel
4.b : “Leglátványosabb” eledel

Apróka-hét 2016. május 31.

Kedden folytatódott az Apróka-hét újabb érdekes programokkal. Délelőtt az osztályok egy része a Városi Gyermekkönyvtárban,

másik része pedig az iskolai könyvtárban vett részt egy-egy foglalkozáson, ahol érdekes és titokzatos dolgokat lehetett megtudni a

tündérekről, manókról, törpékről, mumusokról. Délután divatbemutatót tartottunk, ahol a tündérek, királylányok, törpék,

manók mutatták be öltözetüket, de nagyon sok egyedi alkalmi viseletet is láthattunk. Amíg várakoztunk a zsűri döntésére, játszani lehetett.

Volt horgászat és “Egy perc és nyersz” játék sokféle érdekes feladattal. A zsűri döntése után “varázscukor – eső” hullott, ahol mindenkinek jutott egy-egy-szem cukorka.

 

Apróka-hét 2016. május 30.

Eben a tanévben ismét megrendeztük az iskolában az Apróka hetet az alsó tagozatos gyerekeknek. Hétfőn reggel 8 órakor

kezdődött az egész hetes programsorozat az osztályok vidám zenés bemutatkozásával, ami a törpék, manók, tündérek

világát idézte. Ezt követően először az 1-2. osztályosok, majd egy óra múlva a 3-4. osztályosok is részt vettek egy hangszerbemutatón.

Zenés, mozgásos, vidám foglalkozás volt. A gyerekek kézbe vehették, kipróbálhatták a különböző ritmushangszereket. Tengeri Attila

doboktató segítségével, aki zenés, interaktív műsorával elkápráztatta a gyerekeket.

 

Tájékoztatás a tanév végéről

Tisztelt Szülők, – Kollégák, kedves Gyerekek!

Az év végével kapcsolatos teendőket, fontosabb időpontokat itt lehet olvasni:

Június 8. szerda, 17:00 tanárbúcsúztatók;
Június 11. szombat, 9:00 ballagás időpontja;
Június 14. kedd, osztályzó értekezlet;
Június 15. szerda, utolsó tanítási nap;
Június 17. péntek, 17:00 tanévzáró időpontja

Az év végéig kívánunk mindenkinek sikeres munkát és kitartást!

Megyei matekverseny 2016

Május 5-én  21. alkalommal rendezte meg iskolánk a 3. osztályosok megyei matematika versenyét. A vendégeket Dévay István igazgató köszöntötte.

34 diák mérte össze tudását a 6 feladatot tartalmazó feladatsor alapján, melyet Labádi Lajosné, Annuska állított össze. Az első 5 helyezett oklevelet és egy szép könyvet kapott a teljesítményéért. Szép megoldások születtek, a legjobb versenyző 44 pontot ért el a 48 pontból. Szentes az előkelő 3. helyet szerezte meg Ludányi Lórántnak köszönhetően. A Koszta József Általános Iskola diákját Vass Renáta készítette fel. Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítőiknek! A részletes végeredmény megtekinthető itt a honlapunkon is.

 

A verseny után meguzsonnáztak a gyerekek és kézműves foglalkozáson vehettek részt, melynek során egy általuk készített könyvjelzőt vihettek haza emlékül.
A versenyről készült eredménytáblázat itt tekinthető meg:

Városi matematika verseny

 

Már hagyomány, hogy iskolánk, a Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola rendezi a városi 4. osztályos matematika versenyt. Idén is így volt ez, április 21-én 24 kisdiák mérhette össze tudását. A 6 feladatot ismét Labádi Lajosné, Annuska néni állította össze, akinek nevéhez fűződik a verseny. A megnyitó után 2 teremben 45 percig dolgozhatták ki a feladatokat a gyerekek. Ezután egy kis uzsonnára láttuk vendégül őket, illetve különböző fejlesztő játékokban is ügyeskedhettek. Ezalatt a verseny szervezői, az iskola pedagógusai javították a dolgozatokat. Minden kisdiák emléklapban és egy kis ajándékban részesült. Az első 5 helyezett képviseli városunkat a május 4-én Hódmezővásárhelyen zajló megyei versenyen. Gratulálunk a legjobban szereplő diákoknak és felkészítő tanítóiknak! Sok sikert kívánunk a megyei versenyen való szerepléshez is!
Íme a hivatalos végeredmény:

 

 

Tanuló

Iskola

Felkészítő

1.

Sántha Ádám

Szentesi Koszta József Ált. Isk.

Grecsóné Ambrus Edit

2.

Czakó Boróka

Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk.

Czakó Erika

3.

Adorján Kende

Szentesi Koszta József Ált. Isk.

Grecsóné Ambrus Edit

4.

Nyíri Sára Panka

Kiss Bálint Református Ált. Isk.

Piti Éva

5.

Bodri Csenge

Kiss Bálint Református Ált. Isk.

Nyíri Dániel

 

 

Természettudományi Hét

2016. április 4-8. között szerveztük az iskola felsős diákjai számára a természettudományi hetet, amely egyben a TÁMOP-3.1.4 pályázat témaheteként szolgált. Az idén a gyógy-és fűszernövényeket választottuk témának, és a gyerekek valamint a kollégák véleménye szerint is egy programokban gazdag és élménydús hetet tudhatunk magunk mögött.

Hétfőn Horváth Ferenc tanár úr az 5-6. osztályosok számára szervezte meg az informatika vetélkedőn, amelyen a 2-3- fős csapatok először az internet segítségével töltöttek ki egy kvíz kérdéssort, majd a Paint programban egy egészséges étel hozzávalóit kellett megadniuk és lerajzolniuk.  Urbancsok Győző kolléga pedig a 7-8. osztályosok számára hirdette meg az informatika vetélkedőt, ahol a csapatok egy PowerPoint bemutatót készítettek az általuk kiválasztott gyógy- valamint fűszernövényről. A feladat kivitelezésére 60 perc állt rendelkezésükre a csoportok.

Szentesen, a Pillár család kertészetében több mint húsz éve foglalkoznak ehető virágok termesztésével, így a téma hazai úttörőinek és szakértőinek számítanak. Saját nemesítésű virágaikat szabadalmi oltalom védi, számos, csúcsgasztronómiából ismert séffel és étteremmel állnak kapcsolatban, és rangos díjakat mondhatnak magukénak. A családi kertészetben több mint százféle ehető virág nő. Kedden mintegy 30 tanulóval ide látogattunk biciklivel, s csodáltuk meg a szebbnél-szebb virágokat és növényeket. Id. Pillár József kertészmérnök, a vállalkozás irányítója kalauzolt végig bennünket “birodalmának” egy kis darabján, s mutatta meg büszkeségeit illetve a gyerekeknek  lehetőségük volt megkóstolni, sőt haza is vinni néhány példányt.

Ugyanezen a napon a Gyógy-és Reformüzlet tulajdonosa és egyik eladója tartotta a másik programot. Bemutatták a gyerekeknek a legalapvetőbb gyógy-és fűszernövényeket, megszagolhatták és meg is ízlelhették ezeket. Szó esett az egészséges táplálkozásról, a gyógynövények jótékony hatásairól.

Szerdán a Koszta József Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán vettünk részt, ahol először Pintér Lászlóné múzeumpedagógus tartott bemutatóval egybekötött előadást a vadon termő illetve otthon is termesztett gyógynövényekről, történetükről, jótékony hatásukról, majd játékos feladatok segítségével meg is nézhettük, sőt meg is szagolhattuk a legfontosabbakat. Ezután Köröndi Leona, Csorba Lászlóné és Pintér Lászlóné segítségével gyönyörű illatzsákok készítettünk, amit levendulával vagy rózsaszirommal tölthettünk meg.

Csütörtök a horgászat szerelmeseinek kedvezett. Borbás István tanár úr mutatta be a Szentes és környéki horgásztavakat valamint ismertette a békés és a különböző ragadozó halak horgászati fortélyait, a csalikat. Végül a tanulók a feleltető gép segítségével számot adhattok az elsajátított ismeretekről.

A Természettudományi hét utolsó bemutatóját Sprok János tanár úr tartotta “szerelmeiről”, az ásványokról. Beszélt a keletkezésükről, felépítésükről, előfordulási helyükről, s gyűjteményének néhány darabját meg is nézhették az érdeklődők. A kiállított ásványokat meg is tapogathatták, sőt a sókristályt a bátrabbak meg is “kóstolhatták”.

Szeretném megköszönni a munkaközösség valamennyi tagjának a hét lebonyolításában való aktív részvételt valamint külön szeretnék köszönetet mondani Keresztesné Farkas Erzsébet kolléganőnek a programokban nyújtott segítségét, kíséretét és dokumentálását.

Tájékoztató a nyári napközis táborról
Megújult iskolánk honlapja

Elkészült formailag megújult honlapunk. Bízunk benne, hogy látogatóink könnyen eligazodnak majd az új oldalon és kérdéseikre remélhetőleg gyorsan választ találnak.

A régi tartalmak folyamatosan átvételre kerülnek a régi weblapról. Amennyiben mégsem talál valamit, korlátozott ideig elérhető az előző változat is az alábbi képre kattintva: