Cím

Szentes lakossága a munka, a kultúrálódás mellett hagyományosan szívesen sportol. A városban versenyszerûen sportolókon kívül az úszás, a futás, a kerékpározás és természetesen a foci igen széles rétegekben mozgatja meg az embereket.
Talán ezt elismerendõ, Szentes 1996-tól Magyarország Nemzeti Sportvárosa.

LabdaEzt a ritka, de annál megtisztelõbb címet az Országos Testnevelési és Sporthivatal vezetõje adományozta a városi sportélet elismeréseként. Természetesen az itteni sportélet nem csak a szentesiek révén válik országosan ismerté és elismerté, hanem formálják, alakítják, színesítik, tevékeny résztvevõi, a hozzánk látogató vendég sportolók.
Õk azok, akik meg-megújuló igényekkel, külföldiek esetén, nemzeti szokásaikkal bõvítik felfogásunkat a sportról, az életrõl.

Felfogásunk szerint a sport nagyszerûsége éppen ebben rejlik, hiszen a sport ereje nemcsak a saját hatásfokában mérhetõ, hanem abban is, hogy hány emberhez jut el.

A hozzánk eljutó vendégsportolók alapvetõen két célból érkeznek városunkba:

Vízilabda1. Versenyek: A városban megrendelésre kerülõ versenyek sorában vannak az évek óta megrendezésre kerülõ, nagy létszámmal bíró tornák, pl.: az Európai Vízilabda Csapatok Találkozója vagy a Testvérvárosok Sportfesztiválja. Különös hangsúlyt helyezünk arra, hogy ezeken a rendezvényeken jelen legyenek az utánpótlás csapatok is. Nemzetközi szintû rendezvényünk volt az 1993-as nõi Vízilabda Bajnokcsapatok Európai Kupájának döntõje.

 

2. Edzõtáborok: A sportkapcsolatok meghittebb, perspektivikusabb formája. Ez az a speciális eset, amikor a hazaiak sikere az, ha a vendégek sikeresek. A teljesség igénye nélkül következzék az utóbbi idõszak rövid összefoglalása:

Karate : Magyar válogatott, Románia válogatottja

Úszás : Mike Barrowan (Barcelona),Sergio Lopez (EB1)

Vízilabda :
Ausztrália válogatottja(1996,1997)
Magyar válogatott (1992-1997)
Németország ifjúsági válogatottja (1996)
Finnország junior válogatottja (1996,1997)

Kézilabda : Algéria nõi válogatottja (1997 VB résztvevõ)

Futball:
Agrártudományi Egyetem, Gödöllõ (1996)
BVSC serdülõ (1995)
Grund FC (1996,1997)

Amint a felsoroltakból is kitûnik több sportágban igen neves sportolók is a vendégeink voltak, akiknek a pályafutását figyelemmel kísérjük, szorítunk nekik az eredményeikre - akár magyar, akár nem - büszkék vagyunk.

 

Természetesen az is látható a leírtakból, hogy ennyi sportághoz már komoly létesítmény együttes szükséges. Ennyi sportpálya, uszoda, csarnok felépítése évtizedes munka eredménye. A létesítmények korábban kisebb - nagyobb egységként elszigetelten mûködnek. Napjainkban ezek az egységek együttesen jelennek meg a 10-12 hektárnyi gondozott területen, a komplexum elnevezése pedig : Sport és Idegenforgalmi Központ.

A területen található 4 futballpálya, egy 2000 fõ befogadására alkalmas sportcsarnok, 15 salakos teniszpálya, 1 íjászpálya, 1 Fitness center, 1 karate dojo, 3 testépítõ terem, 1 atlétikai pálya, egy 50 m-es strandmedence, egy 33 1/3 m-es úszómedence, egy 25 m-es tanmedence, ülõmedencék, tánccsarnok.

 

A városban fellelhetõ sportolási lehetõségek:

ÚszásÚszás, vízilabda:

A városi Sportuszodában tetszõlegesen választott medencében ( 25 m , 33 1/3, 50 m ) lehetõség van bármely korosztályban, nõk, férfiak számára edzés, felkészülés, alapozási tábor lebonyolítására egyaránt.

A szentesi úszóiskola úszásnemei közül a mellúszás az, amely hagyományosan jó ( 1997-ben magyar bajnokság 100 mell I. helyezettje Bessenyei Tamás szentesi úszó ), de természetesen minden úszásnem képviselõit szeretettel várjuk.

A vízilabdában hozzánk látogató csapatoknak a Hungerit - Szentesi VK többszörös magyar bajnok csapata, megfelelõ egyeztetés esetén a magyar válogatott lehet az edzõpartnere, de természetesen önálló edzésmunka is végezhetõ.

A medencék használatának díja 500 Ft óránként, amely a relaxációs medence, valamint a kondicionáló gépek használati díját is magában foglalja. Kérésre szakmailag felkészült edzõk bevonására is van lehetõség.

 

Tenisz:
A Sportuszoda szomszédságában található a Városi Teniszstadion 15 salakos pályával. A salak rendkívül ápolt, a kiszolgáló egységei tiszták. A létesítmény használatának díja 2500 Ft/fõ/nap, amely magában foglalja a relaxációs medence, valamint a strandröplabda pálya használatát is. Lehetõség van a Termál Gyógyfürdõ használatára is.
A létesítmény a téli hónapok kivételével ajánlott.

Futball:
A Kurca folyó keleti partján található az a komplexum, amely 4 futballpályát foglal magában. A pályák közül 3 füves és 1 salakos. Egy pálya villanyvilágítással ellátott.

A füves pályák díja 500 Ft/óra vagy 5000 Ft/nap
A salakos pálya díja 300 Ft/óra vagy 3000 Ft/nap

A díjak magukban foglalják a rugófal, a fejelõállvány és az öltözõk használatát.
Az év minden idõszakában ajánlott !

KurcaKajak -kenu:

Szentes környékén vízisportokat a Tisza folyón, a Termal tavon vagy a Kurca csatornán lehet ûzni. Edzõtáborozási lehetõség van utánpótláskorúak számára téli alapozásra, kora tavaszi vízi elõalapozásra a kiegészítõ sportágak edzéslehetõségeivel. Kajakpóló sportágban a teljes felkészülési és versenyidõszakban komplex kiegészítõ sportolási lehetõségekkel.

Termál tó

TRIATLON, DUATLON, QUADRIATLON:
Egész éven keresztül lehetõség van edzõtáborozni, teljes körû kiegészítõ lehetõségekkel.

 

A fenti edzõtáborozási lehetõségek feltételeit az 1 Km-es körzeten belül megtalálható szállás, étkezési lehetõségek, sportlétesítmények, helyi adottságok biztosítják. Továbbá lehetõség van szívfrekvencián alapuló sportfelmérések végzésére, állóképesség vizsgálatokra, Aerb-anaero átmenet meghatározására, játékszerkezet felmérésére (számítógépes adatgyûjtés, elemzés és értékelés)

Tánc:

A Szilver TSK szervezésében lehetõség van tánc edzõtáborok lebonyolítására, a felsorolt kiegészítõ sportlehetõségek igénybe vételével, a speciális városi aerobic és tánccentrumban.

SporcsarnokTeremsportok:
A Városi Sportcsarnok 24 x 48 m-es küzdõtere kiváló lehetõséget biztosít a kézilabda, kosárlabda, röplabda, vívás, asztalitenisz, teremfoci, torna, cselgáncs sportágak ûzésére.

A küzdõtér 4 egyenlõ részre osztható és így a bérleti díj jelentõsen csökkenthetõ.

Teremdíj : 1800 Ft/óra. A Sportcsarnokhoz kiválóan felszerelt kondicionáló terem tartozik, amely használatáért külön fizetni kell. (200 Ft/fõ/alkalom)
(Uszoda, relax medence használata ingyenes)
Az év minden idõszakában ajánlott.

Karate:
Ez a rendkívül nemes, tiszteletre méltó sport (életforma) Magyarországon egyre több embert vonz. Nos a berkeken belülieknek nem kell bemutatni városunk szülöttét, a kétszeres Európa Bajnok, VK 10. helyezett, többszörös magyar bajnok, hazánkban egyedüliként 50 küzdelmet folyamatosan harcoló Brezovai Sándor 3 danos karate mester nevét.

Az Õ dojo-jában, illetve fitness centerében jelnleg is bentlakásos formában tanulják a fiatal sportolók a karatét, de edzõtáborok lebonyolítására is lehetõség van.

Szállás:
A Sport és Idegenforgalmi Központ területén egyszerre 100 fõ helyezhetõ el üdülõházakban, sport motelekben. Ezek különbözõ kategóriás szálláslehetõségek a 2 ágyas faháztól, a konyhával, garázzsal ellátott 4 ágyas appartmanig.

Az árak is ennek megfelelõen változnak 500 Ft/fõ/éjszakától 1500 Ft/fõ/éjszakáig. A legtöbb szoba TV-vel, fürdõszobával, hûtõszekrénnyel ellátott.

Étkezés:
Szentes városában 7 étterem, illetve több pizzéria, gyorsbüfé található. Egy sportoló kalóriaigényének megfelelõ napi étkezés kb. 1000 Ft/fõ költségbe kerül.

Különlegességek:

Plusz szolgáltatások, amelyek Magyarországon csak itt találhatók meg:

 

LEGYEN A VENDÉGÜNK !

Bocskai István
Sport és Idegenforgalmi Központ igazgatója